Marko Geršak

Sem trener fitnesa, skupinskih vadb in pilatesa. Kot mednarodni strokovnjak delujem v vlogi predavatelja, demonstratorja in promotorja FIT načina življenja.

Današnje ženske imajo povprečno za 20 centimetrov širši obseg trebuha kot ženske iz prejšnjega stoletja. Obseg pasu se statistično povečuje povsod. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izpostavila podatek, da se je incidenca debelosti v zadnjih 28 letih kar podvojila. Predebeli postajajo celo ljudje v državah v razvoju.

Ljudje že od nekdaj radi izvajamo različne športne aktivnosti v skupini. Moderen način, tj. izjemno hiter in neusmiljen tempo, današnjega življenja nam vse te vadbene timske užitke življenja izpodkopava oz. oddaljuje (težko je zbrati ekipo ljudi za nogomet, partnerja za košarko ali odbojko v točno tistem terminu, ki ga imamo na razpolago). Zato je fenomen vodenih vadb v skupini svetovno v strmem porastu in kot takšen se bo zagotovo iz leta v leto še stopnjeval, nadgrajeval. Najrazličnejše vadbene zvrsti se iz sezone v sezono izboljšujejo, nadgrajujejo, prenavljajo, osvežujejo.

S pomočjo Pilatesa ali katere druge vadbe, gibanja, kjer povečujemo ozaveščanje najpogosteje zapostavljenih mišic, v našem primeru mišic, ki so tesno povezane s spolnostjo, lahko svoje telo popeljemo v drugo dimenzijo zavedanja in nadzora, ki daje mnogo mnogo več kot 50 odtenkov.

Kaj nas naredi močne, trpežne, trde in dovolj čvrste, da se soočimo z vsemi težavami vsakdanjega modernega človeka? Lahko krademo. Ali pa pač ne. Lahko beračimo – tudi to ni najboljša služba. Ključno in zato najpomembneje je, da skrbimo zase, za svojo vitalnost. Kako? Preprosto!

Ste vedeli, da je sladkor droga? Da je sladkor dejansko enak kot vse druge vrste drog, ki jih tako na veliko obsojamo, omejujemo? Sodobna prehrana povprečnega Zemljana v bolj razvitih državah je sestavljena iz sladkorja in iz druge predelane hrane, ki vsebuje druge oblike – da, sladkorja. Ne zavedamo se, kje vse se ta tihi ubijalec naših teles skriva. Dajmo se malo poučiti, razširiti obzorja – za kakovost našega življenja gre!