Marija Remškar

Se zavedate, da morate v življenju nekaj spremeniti, pa ne veste kaj in kako? Psihoterapija vam pomaga prepoznati in premostiti ovire na poti k lepšemu življenju.

Si lahko predstavljate svet brez geografskih meja? Najbrž bi zavladal popoln kaos, saj ne bi vedeli, kje se začne in kje konča posamezna država, mesto, ulica, parcela. Enako velja tudi za osebne meje. Če je neupoštevanje geografskih meja največkrat vzrok mednarodnih ali medsosedskih vojn, potem je prestopanje osebnih meja eden glavnih krivcev za medosebno nasilje, nelagodje, spore in razdore.

Nekoč sem se udeležila izobraževanja iz partnerske terapije, kjer je bilo rečeno: “Tretjina parov je srečnih, tretjina se jih razide, tretjina pa je na skrivaj nesrečnih.” Ta domislica se mi zdi posrečena in kar točna. Ampak zakaj bi nekdo vztrajal v odnosu, ki ga onesrečuje?

Odločitev za odnos pomeni »garanje«. Partnerja morata sprejeti medsebojne razlike, si zaupati ter se naučiti sobivati. Poleg tega morata biti sposobna ohraniti dele sebe, kar pomeni, da svojih hobijev, interesov, potreb in želja ne zavržeta. Torej, kako postati del drugega, se z njim združiti, doživeti polnost ljubezni, ob tem pa ostati samostojen, ločen in svoboden?

Poletni dopust – nagrada za trdo delo, vrhunec leta, čas, ko si bomo končno lahko odpočili, ko bomo končno lahko nadoknadili vse tisto, za kar med letom ni bilo časa, čas ko bomo lahko sami s seboj in z našimi najdražjimi, ko bomo z otroki zidali gradove iz peska, se ponovno zbližali s partnerjem, obudili spečo strast, če smo samski, pa nekoga spoznali, čas, ko bomo objeti opazovali sončni zahod na rajski plaži …